Zamilovali ste sa do tankového piva? Vďaka spojeniu šikovných Slovákov a spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko si ho môžete vychutnávať na Slovensku i v Európe ekologickejšie. Je za tým vynález mobilných tankov, v ktorých sa začalo pivo prepravovať presne pred desiatimi rokmi. Nezameniteľná chuť nepasterizovaného piva sa do podnikov vďaka nim dostane oveľa efektívnejšie a po otvorení krčiem a reštaurácií si ho fanúšikovia piva budú môcť opäť naplno vychutnávať.
U mnohých milovníkov piva má tankové pivo špeciálne miesto. Za jeho špecifickou chuťou je jedinečný spôsob výroby, ale aj prepravy, vďaka ktorej si zachováva svoje vlastnosti. Presne pred 10 rokmi sa na Slovensku zrealizoval nápad, ako ho distribuovať tak, aby si ho ľudia vedeli vychutnať nielen vo veľkých krčmách, ale aj v menších podnikoch, kam sa predtým nezavážalo. Reč je o prepravných mobilných nerezových kontajneroch na rozvoz nepasterizovaného piva, z ktorých sa prečerpáva pivo do tankov prevádzkach, teda o tzv. mobilných tankoch. „Inovácia, s ktorou sme prišli spolu so spoločnosťou Nana, definitívne prepísala rozvoz tankového piva v Európe. Dôvod, prečo sme hľadali novú cestu, ako prepravovať tankové pivo, pritom nebol len ekonomický. Hľadali sme alternatívu, ktorá by pri väčších vzdialenostiach bola aj šetrnejšia k prírode. Mobilný tank je optimálnym riešením, ako presunúť na kolesách dokonalú chuť piva s čo najmenšou uhlíkovou stopou. Dá sa totiž prevážať spolu s ostatnými produktmi naloženými na paletách,“ vysvetľuje ideu vzniku prvého mobilného tanku Martin Grygařík, obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko.
Aktuálne spolupracuje Plzeňský Prazdroj Slovensko s vyše 220 prevádzkami, ktoré majú vo svojej ponuke aj tankové pivo a spĺňajú prísne kvalitatívne podmienky stanovené pre tento typ služby. „Kvôli protipandemickým opatreniam Slováci momentálne nemajú prístup k nepasterizovanému variantu svojich obľúbených značiek. Hneď, ako to situácia dovolí, začneme rozvážať tankové pivo do všetkých prevádzok, ktoré na to majú príslušnú technológiu a prejavia o to záujem. Až 82% objemu nášho tankového piva pritom vozíme práve v mobilných tankoch, zvyšok cisternou,“ vysvetľuje Branislav Kubiš, obchodný riaditeľ pre prevádzky a reštaurácie, Plzeňský Prazdroj Slovensko.
Mobilné tanky môžu využiť všetky tankové prevádzky, najčastejšie sa však uplatnia pri preprave piva na dlhšie vzdialenosti. Umožňujú prepravovať pivo aj s iným tovarom a plne tak využívať prepravné kapacity distribúcie. Ich výhodou sú nižšie náklady aj vyššia flexibilita, preto sú využívané aj pri preprave tankového piva do zahraničia. Dobré skúsenosti zo Slovenska a Česka otvorili mobilným tankom cestu do krčiem v Taliansku, Nemecku, Švédsku, Rakúsku, Írku či Veľkej Británii. Tanky sú navyše vybavené GPS lokalizátorom, Prazdroj tak má pri exporte presné informácie, kde v Európe sa práve nachádzajú. „Keď sme sa v roku 2011 púšťali do vývoja prvého mobilného tanku, ani sme si nepomysleli, že o 10 rokov sa bude takto prepravovať pivo po celej Európe. Zhotoviť prvý prototyp trvalo tímu štyroch ľudí asi pol roka, dnes to zvládneme zhruba za dva týždne. Z našej dielne doteraz vyšlo asi 600 mobilných tankov,“ hodnotí posun vo výrobe Štefan Vaško, majiteľ spoločnosti Nana.
Aj mobilné tanky však za prvé desaťročie svojej existencie prešli inováciami. Plzeňský Prazdroj Slovensko spolu s ich výrobcom začal hľadať cesty, ako spraviť prepravu piva ešte ekologickejšou. Už v roku 2013 prišla na trh druhá generácia tankov – bez plastového vaku vnútri, ktoré sa čistia podobne ako cisterny. „Spolupráca s Plzeňským Prazdrojom Slovensko je pre nás úplne prirodzeným spojením. Je za tým samozrejme aj naša geografická blízkosť k Pivovaru Šariš, no v prvom rade máme ten istý cieľ – dostať k ľuďom tankové pivo, ktoré bude chutiť akoby práve opustilo brány pivovaru. Aj my sami sme milovníkmi piva a sme radi, že vďaka nám si dnes fanúšikovia tankového môžu dopriať svoju obľúbenú značku v stopercentnej kvalite,“ vraví na margo spolupráce Štefan Vaško. Okrem investícií do mobilných tankov Plzeňský Prazdroj Slovensko uhlíkovú stopu znižuje aj ďalšou optimalizáciou distribúcie a pravidelnými investíciami do ekologickejšieho automobilového parku.
Technológia tankového piva sa viaže k roku 1968, kedy sa prvýkrát začalo čapovať v bývalom Československu. Odvtedy si prešlo dlhú cestu a získalo si mnoho fanúšikov aj medzi Slovákmi. „Za jedinečnou chuťou tankového piva stojí celý rad faktorov – je nepasterizované a dokonale chránené pred vzduchom. Počas prepravy a uskladnenia na prevádzke je pivo v ideálnych podmienkach aj teplote a vďaka tankovej technológii si zachováva svoje sýtenie z pivovaru. Preto má vždy optimálnu rezkosť a naplno sa prejaví jeho nenapodobiteľná chuť a vôňa,“ vysvetľuje Ján Píry, obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Slovensko. Práve tento spôsob výroby piva oceňuje veľká časť štamgastov. Aj v tomto prípade však platí stará pivovarská pravda, že sládok pivo varí, no výčapník ho robí. Preto Plzeňský Prazdroj Slovensko už niekoľko rokov realizuje školenia pre výčapníkov po celom Slovensku, čím zvyšuje kvalitu pivnej kultúry a zážitok z čapovaného piva sa posúva na vyššiu úroveň.
Zdroj a foto: Plzeňský Prazdroj Slovensko