Povodňami boli zasiahnuté aj viaceré maloobchodné predajne v Poľsku, vrátane niekoľkých desiatok prevádzok Biedronka, Žabka ďalších sietí. Pre firmy a spotrebiteľov platia prísne pravidlá bezpečného zaobchádzania s potravinami, ktoré boli zasiahnuté povodňovou vodou, alebo inak poškodené v súvislosti s povodňami. Ako sa s nimi môže nakladať a môžu skončiť aj na Slovensku?
Pre záplavy v južnom Poľsku bolo zatvorených si 80 obchodov Žabka . Filiálky boli zatvorené jednak z dôvodu záplav a vypnutej elektriny, ale aj z dôvodu príkazu na evakuáciu zo strany polície, vojska a záchranných zložiek. Arkadiusz Mierzwa, riaditeľ komunikácie reťazca Biedronka informoval, že zhruba 40 predajní diskontného reťazca nebolo otvorených v súvislosti zo záplavami. Avšak nešlo len o zatopené prevádzky, ale aj fakt, že do niektorých obchodov sa jednoducho nemohli dostať zamestnanci ani zásobovanie. Konkrétne 16. septembra neotvorilo 25 predajní Biedronka. Povodňami boli priamo zasiahnuté aj predajne Lidl, napríklad v Katoviciach, Jelej Góre a Nyse. Reťazce reagovali aj preventívne a v rámci bezpečnosti nepožadovali po zamestnancoch v rizikových oblastiach, aby nastúpili do práce. Mnohí zamestnanci sa ale aktívne zapojili do protipovodňovej ochrany a poskytovania pomoci obetiam povodní.
V Čechách už Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozornila spotrebiteľov a potravinárske firmy na niekoľko faktov, ako nakladať s potravinami a tovarom, ktorý bol poškodený povodňami. Povodňová voda, bahno a kal prichádzajú do styku s množstvom zdravia ohrozujúcich látok napríklad z verejnej kanalizácie, čističiek odpadových vôd, priemyselnej výroby, poľnohospodárskych podnikov a ďalších zdrojov s vysokým rizikom mikrobiálnej alebo chemickej kontaminácie. Obchodníci a spotrebitelia sa majú vyhýbať potravinám, ktoré nesú viditeľné zmeny a majú zmenené senzorické vlastnosti.
Existujú oprávnené obavy, aby tovar narušený povodňami neskončil opäť v obehu za veľmi lákavé a nízke ceny, ako sa bežne deje pri predaji automobilov poškodených vodou. Spotrebitelia by teda v žiadnom prípade nemali konzumovať potraviny, ktoré prišli do styku s povodňovou vodou, predovšetkým potraviny nebalené alebo rozbalené. Hrozia viaceré nepríjemné a život ohrozujúc choroby, ako napríklad leptospiróza. Pri sypkých potravinách, ako napríklad múka, cereálie alebo strúhanka, hrozí napadnutie plesňami a množenie mykotoxínov v prípade, ak tieto potraviny boli vystavené vysokej vlhkosti.
Zvýšená opatrnosť sa odporúča pri kúpe potravín konzervovaných, zaváraných, resp. uzatvorených v tuhých plastových obaloch alebo iných hermeticky uzatvorených obaloch, nakoľko ku kontaminácii obsahu môže prísť pri ich otváraní. Takto balené potraviny je potrebné pred ich opätovným uvedením do obehu očistiť a dezinfikovať.
Vzhľadom na prerušenie dodávok elektrickej energie pri povodniach nemožno za bezpečné považovať ani chladené a mrazené potraviny, ktoré síce povodeň nezasiahla, ale boli vystavené teplotám nad 6 stupňov Celzia po dobu dlhšiu ako štyri hodiny v prípade chladených tovarov a viac dve hodiny mimo požadovaného rozsahu u mrazených výrobkov. Spotrebitelia by si teda mali dávať pozor na mimoriadne lacné mliečne alebo mäsové výrobky. Zvlášť vysoko obozretní by mali byť obchodníci a spotrebitelia voči zelenine, ak pochádzajú z polí zasiahnutých povodňami. Takéto potraviny je potrebné zlikvidovať zákonným spôsobom a nie je možné ich ďalej predávať. Aj ovocie visiace na stromoch a kríkoch je dôležité dôkladne umyť. Ak majú zákazníci podozrenie, že niekto ponúka tovar zo zaplavených oblastí, mali by sa obrátiť na príslušné orgány: Štátnu veterinárnu a potravinovú správu a Slovenskú obchodnú inšpekciu.
Potrebné je však dodať, že všetky reťazce pôsobiace v Poľsku sa správali mimoriadne zodpovedne a solidárne a snažili sa v oblastiach ťažko postihnutých povodňami pomáhať finančne aj materiálne. Napríklad transportovali balenú pitnú vodu alebo balené potraviny tam, kde to potrebovali obyvatelia a záchranné zložky.
Zdroje: RetailNews, Wiadomoscihandlowe.pl