2D kódy v segmente vín a aromatizovaných vín – Zmena označovania pre spotrebiteľa

Označovanie vinárskych výrobkov doplnkovými údajmi o zložení, alergénoch a výživových hodnotách je od 8.decembra 2023 POVINNÉ. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EU 2021/2117 vyžaduje, aby údaje o alergénoch boli aj naďalej súčasťou etikety, pričom označenie výživovej hodnoty alebo zoznam zložiek sa môže sprístupniť elektronickými prostriedkami (QR kód alebo GS1 DataMatrix kód). Energetická hodnota je taktiež povinnou súčasťou etikety a musí byť uvedená v rovnakom zornom poli ako ostatné povinné údaje.

 

Zmena v označovaní vín a aromatizovaných vín vychádza z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2021/2117 z 2. decembra 2021, ktorým sa mení nariadenie (EÚ) č. 1308/2013. Taktiež sa ním zaoberá aj nariadenie č. 1169/2011, č. 1308/2013, č.2019/33 ako aj č. 251/2014. Viac informácií o týchto nariadeniach nájdete na oficiálnych stránkach Európskej únie.

S cieľom poskytnúť spotrebiteľom vyššiu úroveň informácií sa rozhodlo zahrnúť medzi povinné údaje: výživové údaje a zoznam zložiek. Tieto údaje sú uvedené na obale potraviny a poskytujú informácie o nutričnej hodnote a zložení potraviny.

Výrobcovia však dostali možnosť obmedziť obsah výživových údajov na obale alebo etikete pripevnenej k nemu len na energetickú hodnotu avšak sprístupniť všetky výživové údaje a zoznam zložiek elektronicky, pod podmienkou, že sa pritom vyhnú akémukoľvek získavaniu alebo sledovaniu údajov používateľov a neposkytnú informácie na marketingové účely. Je teda nevyhnutné, aby pri tomto postupe výrobcovia dodržiavali zásady ochrany súkromia a minimalizovali získavanie alebo sledovanie osobných údajov používateľov. Dôležité je tiež, aby tieto informácie neboli poskytované na účely marketingu, čím sa zabezpečí, že elektronická dostupnosť výživových údajov slúži výlučne na podporu informovanosti spotrebiteľov o obsahu potravín a nezneužíva sa na komerčné účely. Takýto prístup k poskytovaniu informácií o potravinách reprezentuje vyvážený postoj medzi transparentnosťou výživových hodnôt a ochranou súkromia
spotrebiteľov. Látky spôsobujúce alergie alebo intolerancie sú povinnou súčasťou etikety aj naďalej.

Legislatívny rámec nadobudol platnosť dňa 8. decembra 2023. Je dôležité poznamenať, že táto platnosť sa nevzťahuje na tie vína, ktoré boli vyrobené pred uvedeným dátumom. Nové predpisy a ustanovenia budú uplatniteľné iba na vína vyrobené od 8. decembra 2023 a neskôr, pričom existujúce vína produkované pred týmto termínom zostávajú neovplyvnené novými legislatívnymi opatreniami.AdobeStock_254819476 [Converted]eee

V snahe podporiť používateľov GS1 systému pripravujeme riešenie, ktorým je implementácia GS1 Digital Linku vo forme QR kódu s prepojením na EANonline. EANonline je bezplatná služba pre používateľov systému GS1 na Slovensku, v ktorej si môžete jednoducho vytvárať a aktualizovať informácie o svojich produktoch. Po zadaní všetkých potrebných údajov sa vygeneruje GS1 Digital Link t.j. webová adresa na konkrétny produkt. Následne si používateľ služby EANonline stiahne príslušný QR kód a umiestni ho na produkt. Spotrebiteľ si kód zoskenuje mobilným telefónom a dostane sa tak k digitálnym informáciám o produkte bez marketingových údajov. O toto riešenie  v súčasnosti prejavilo záujem už niekoľko spoločností z radu vinárov a už onedlho budeme môcť predstaviť prvé pilotné testovania.

Čo je GS1 Digital Link?

Štandard GS1 Digital Link rozširuje možnosti a flexibilitu identifikátorov GS1 tým, že ich robí súčasťou webu. Inými slovami identifikátory GS1, ako napríklad GTIN (EAN), môžu byť súčasťou webovej adresy. Potom rovnaký čiarový kód môže slúžiť tak pri pokladniach, ako aj zákazníkom, ktorí chcú vedieť viac informácií o konkrétnom výrobku. Vďaka svojmu mobilnému telefónu môže tak konečný spotrebiteľ získať digitálnu informáciu o produkte. 

Autor: Peter Kolarovszki, Senior konzultant, GS1 Slovakia

Foto: AdobeStock, GS1 Slovakia