V Bratislave sa už 12. októbra uskutoční tretí ročník konferencie Plant-Powered Perspectives. Počas tejto odbornej konferencie zameranej na aktuálne trendy a novinky na trhu s rastlinnými potravinovými produktami sa stretnú zástupcovia predajcov a výrobcov potravín ako aj ľudia z oblasti R&D. Program je venovaný tiež výrobcom živočíšnych produktov, ktorí sú otvorení novým riešeniam.
Na Slovenskom trhu sme za posledné obdobie svedkami rýchleho rastu ponuky rastlinných alternatív. Napriek tomu, že nárast ponuky môžeme vidieť v celej kategórii rastlinných potravinových produktov, tak je možné identifikovať niekoľko podkategórii, ktoré jednoznačne vedú. Takúto podkategóriu tvoria napríklad rastlinné alternatívy syrov, ktorých ponuka v najväčších maloobchodných reťazcoch za posledné dva roky vzrástla o viac ako 700 %. Práve týmto produktom a ich budúcemu vývoju sa počas prezentácie „Už nehovor ‚Sýýýr‘!“ bude venovať riaditeľ pre korporátne záležitosti a komunikáciu v strednej a východnej Európe, pre spoločnosť Upfield, Sebastian Tolwinski.
Druhú podkategóriu, ktorá tiež zažíva raketový nárast, tvoria rastlinné alternatívy rýb a morských plodov. Kým ešte pred dvoma rokmi nemal takýto produkt vo svojej štandardnej ponuke žiaden z najväčších maloobchodných reťazcov, dnes je situácia úplne iná. Až štyri z piatich sledovaných reťazcov majú už dnes tieto alternatívy vo svojej bežnej ponuke. Tému rastlinných alternatív rybích produktov priblíži Zbyněk Haindl zo spoločnosti Nestlé v prezentácii „Príbeh rastlinného Vuňáka“.
Počas dňa zaznie aj panelová diskusia s názvom „Odráža DPH na potraviny aktuálnu situáciu?“. K jednému stolu zasadnú Ľubomír Tuchscher zo Slovenského združenia pre značkové výrobky, Marián Jánoš z Danone a Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV a spoluautorka Národných odporúčaní pre výživu dospelých. V diskusii budú hľadať odpoveď na otázku či súčasné nastavenie sadzby DPH na potraviny reflektuje na aktuálne potreby a požiadavky.
Kategória rastlinných potravinových produktov je spájaná s neustálymi inováciami vrátane hľadania nových ingrediencií, ktoré zákazníkom a zákazníčkam ponúknu ešte väčšiu hodnotu. Program sa preto zameria aj na túto oblasť. Milan Pašmík zo slovenskej spoločnosti McCarter priblíži aké inovácie v oblasti rastlinných alternatív mliečnych produktov môže svetu ponúknuť Slovensko. Využívanie inovatívnych ingrediencii pri výrobe alternatív mäsa priblíži Karolina Kubara zo spoločnosti Good Calories.
Ku slovu sa dostane aj samotný maloobchod. Richard Bendík, riaditeľ nákupu a marketingu v spoločnosti Kaufland Slovenská republika, priblíži, ako reaguje retail na výzvy a príležitosti spojené so zvyšujúcim sa záujmom zákazníkov a zákazníčok o rastlinné potravinové produkty.
Konferencia Plant-Powered Perspectives sa uskutoční už 12. októbra v Premium**** Business Hotel Bratislava. Celý program a bližšie informácie sú zverejnené na stránke: www.plantpoweredperspectives.sk. Hlavnými partnermi konferencie sú Alfa Sorti a Garden Gourmet.
rastlin