Potravinárska komora Slovenska vypísala v roku 2025 už ôsmy ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Potravinárske podniky mohli nahlasovať svoje inovácie, inovatívne technológie, či reformulované výrobky. PKS chce touto súťažou vyzdvihnúť potravinárske podniky, ktoré sa snažia zavádzať inovatívne technológie a inovovať, resp. reformulovať svoje výrobky.
Súťaž prebiehala pre všetky potravinárske podniky so sídlom v Slovenskej republike. Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva, z akademickej a vedeckej obce spomedzi prihlásených produktov vyberala tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli.
„Tešíme sa z množstva zaujímavých inovácií, ktoré boli prihlásené do našej súťaže. Inovácie sú to, čo prináša pridanú hodnotu v rámci potravinárskej výroby a čím sa inovatívne výrobky môžu odlíšiť od konkurencie,“ hovorí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. „Sme radi, že potravinárske podniky prinášajú aj v týchto neľahkých časoch slovenským spotrebiteľom zaujímavé a chutné výrobky. Veríme, tieto výrobky budú úspešné na trhu a nájdu si si medzi spotrebiteľmi veľa priaznivcov,“ dodáva Jana Venhartová.
Vyhlásenie výhercov súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska prebehlo na slávnostnom valnom zhromaždení Potravinárskej komory Slovenska dňa 11. decembra 2025 v Turčianskych Tepliciach. Ocenenia víťazom odovzdal prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay a štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vladimír Vnuk.
KATEGÓRIA: INOVATÍVNY VÝROBOK
1. miesto získala spoločnosť Zvolenská mliekareň, s.r.o. s výrobkom Zvolenský Jogurt gréckeho typu Broskyňový
Spoločnosť Zvolenská mliekareň s.r.o. je dlhoročným výrobcom mliečnych výrobkov značky Zvolenský, predovšetkým smotanových jogurtov, dezertov a jogurtových nápojov. Svoje portfólio každý rok rozširuje o nové inovatívne výrobky.

Na 2. mieste sa v tejto kategórií umiestnila spoločnosť BUDIŠ a.s. s funkčným produktom Gemerka Imunita malina-šípka.
Spoločnosť BUDIŠ a.s. si drží 1. miesto v objeme predaja minerálnych a pramenitých vôd na Slovensku vďaka 11 vlastným značkám a 4 importovaným značkám. Firma má 4 vlastné výrobné závody a 8 prameňov prírodných, pramenitých a minerálnych vôd. V závode Lúka pôsobí pracovisko vývoja a kvality, ktoré zabezpečuje vývoj všetkých produktov.

3. miesto vo vyššie zmieňovanej kategórii obsadil výrobok Treska Cottage Exklusiv od spoločnosti PRETO Ryba, s.r.o.
PRETO Ryba, s.r.o. je dcérskou spoločnosťou firmy Ryba Žilina, spol. s r.o., ktorá sa zaoberá obchodno-marketingovou činnosťou v oblasti predaja potravín. Ryba Žilina je najväčším výrobcom rybacích a lahôdkových šalátov na Slovensku a zároveň najstarším nepretržite fungujúcim podnikov na spracovanie rýb. Svoju činnosť začala v Žiline v roku 1924.

KATEGÓRIA: TRVALÁ UDRŽATEĽNOSŤ
Ocenenie v kategórii Trvalá udržateľnosť získala spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko, a.s. s reprezentatívnou aktivitou trvalej udržateľnosti – prechod pivovaru Šariš na plne obnoviteľné zdroje elektriny, ktorý začal v januári 2025.

Pivovar Šariš sa tým stal najväčším pivovarom na Slovensku, ktorý je poháňaný výlučne obnoviteľnými zdrojmi elektriny. Od januára tohto roka je tak každá várka piva vyrobená zo slnka. Na výrobe piva zo slnka sa podieľa aj fotovoltická elektráreň priamo v areáli pivovaru. Hlavným zdrojom bezemisnej elektriny (zhruba 92% spotreby) je však novopostavený solárny park v Iliašovciach, ktorý vznikol na základe spolupráce formou zmluvy o nákupe virtuálnej energie (VPPA), ktorá je vôbec prvou svojho druhu na Slovensku. Solárny park navyše predstavuje unikátny príklad využitia agrovoltiky na Slovensku – pasú sa v ňom ovce z neďalekého salaša, ktoré okrem benefitov pre salaš pomáhajú prirodzene udržiavať trávnatý areál.
Prechodom pivovaru na obnoviteľné zdroje elektriny napĺňa Plzeňský Prazdroj jeden z kľúčových cieľov svojej stratégie udržateľnosti. Jeho uhlíková stopa sa zníži až o 18 percent. Každoročne tak pivovar ušetrí 1 386 ton oxidu uhličitého v podobe emisií.
Viac informácií o súťaži nájdete tu: www.cenapks.sk
Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.
Hlavným poslaním Potravinárskej komory Slovenska je podpora rozvoja legislatívy, konkurencieschopnosti priemyslu, ochrana spotrebiteľa a životného prostredia, kvalita a bezpečnosť výrobkov, trvale udržateľný rozvoj a v neposlednom rade tiež zdravý životný štýl. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky naše aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.