Možno ste sa práve vrátili z dovolenky a možno ste si ako svoju destináciu vybrali Áziu. Okrem spomienok ste si určite priniesli domov kulinárske zážitky. Ázijská kuchyňa je totiž známa intenzívnou, hlbokou a kontrastnou chuťou. Založená je na rovnováhe, potraviny sa používajú aj pre ich účinok na myseľ, telo a dušu. Je taká rôznorodá, aký rôznorodý je samotný najväčší a najľudnatejší kontinent sveta. Plný kultúr s ich výnimočnosťou. Hotové umenie.
Zmienky o ázijskej kuchyni pochádzajú už z roku 3 000 p.n.l, keď sa objavili prvé pozostatky ázijských a indických civilizácií. Tradičné jedlá sú poznačené aj tou európskou, ktorej stopy zanechali Európania v rámci kolonizácie v niektorých štátoch na juhovýchode.
Základom ázijskej kuchyne je zelenina, ryby, sója, tofu, huby, ryža a rezance. Východné a juhovýchodné regióny milujú zázvor, cesnak, sezamové semienka, či sušenú cibuľu. Na juhu Ázie zase nesmie chýbať karí. Číňania aj Japonci považujú stolovanie takmer za niečo posvätné. Dbajú na to, aby bolo jedlo krásne naservírované a lahodilo oku. Preto najmä v Japonsku používajú na zdobenie farebné kvety a ornamenty, ktoré vyrábajú z majstrovsky vyrezanej a nakrájanej zeleniny.
Paličkami sa jedia všetky jedlá okrem polievok. Najbežnejšie sú bambusové, drevené alebo kostené. Na hornom, hrubšom konci sú niekedy vyrezávané alebo ich zdobia drobné kresby. Vďaka jedeniu pomocou paličiek sa mozog dokáže lepšie sústreďovať na chuť. Konzumácia je pomalšia a organizmus potravu lepšie strávi.
Za ázijskou kuchyňou však nemusíte cestovať do zahraničia, ani vyhľadať bistro. Okúsiť jej výnimočnosť môžete aj v pohodlí svojho domova vďaka diskontnému reťazcu Lidl, ktorý opäť prináša týždeň ázijskej kuchyne s privátnou značkou Vitasia. Tí, ktorí hľadajú rýchlu večeru môžu vyskúšať polievku na ázijský spôsob. V ponuke sú aj ryžové plátky na prípravu jarných roliek, šalát možno dochutiť arašidovým olejom a ako snack poslúžia krevetové lupienky.
Dvorný šéfkuchár Marcel Ihnačák odporúča vyskúšať napríklad recept na Kačacie rolky na ázijský spôsob:
Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na rezance, ktoré krátko oblanšírujeme (2 minúty varíme) vo vriacej osolenej vode. Očistenú uhorku pozdĺžne prekrojíme. Pomocou lyžičky z nej vydlabeme jadierka a nakrájame ju na rovnako veľké kúsky ako koreňovú zeleninu. Zeleninu opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Pridáme uhorku, štipľavú papričku zbavenú jadierok a nasekanú na rezance.
V miske pripravíme dresing zmiešaním sójovej omáčky, ryžového octu, medu, nastrúhaného cesnaku a zázvoru a oba druhov sezamu. Pripravenú zeleninu ochutíme 4 lyžicami dresingu a zľahka premiešame.
Ryžový plátok namočíme do vody a počkáme asi 1 minútu, kým zvláčnie. Osušíme ho na utierke a preložíme na pracovnú dosku. Do stredu položíme pripravenú zeleninu, natrhané kačacie mäso a dôkladne zabalíme do rolky. Rovnakým spôsobom pripravíme ďalšie rolky. Dobrú chuť!
Vitasia, Ryžové plátky na prípravu jarných roliek, Lidl 1,99 EUR
Vitasia, Polievka na ázijský spôsob, Lidl, 1,99 EUR
Vitasia, Krevetové lupienky, Lidl, 1,49 EUR
Zdroj a foto: Lidl