Automatický kávovar s mlynčekom na kávu: Mletie kávy má na chuť výrazný vplyv

Na Slovensku je kávová kultúra veľmi silná, čo dokazuje aj údaj o spotrebe kávy na obyvateľa. V roku 2018 podľa štatistík ICO (International Coffe Organization) šlo až o 5,7 kg kávy na jedného obyvateľa. Nie je však káva ako káva. Tak ako je trh s kávou bohatý, odlišná je aj kvalita kávy. Ľudia si kvalitný kávový nápoj podľa prieskumu radi vychutnajú aj doma, k čomu prispievajú aj profesionálne automatické kávovary s mlynčekom na kávu. Čerstvo namletá káva je zárukou tej najlepšej a najintenzívnejšej chuti. Prečo sa investícia do kvalitného kávovaru do domácnosti oplatí?

 

 

Doba, kedy sa „zalieval turek do skla“ je už pomaly na ústupe a ľudia sú zvedaví, radi skúšajú nové chute kávy, odlišné spôsoby prípravy, iné druhy nápojov alebo rôzne kombinácie. Paradoxom je, že dnes už nemusíte svoje kroky smerovať do kaviarne, kde vám kávu pripraví profesionálny barista. Kvalitný automatický kávovar môže spôsobiť, že na rannú kávu doma sa budete tešiť omnoho viac, než by tomu bolo vo vašej dovtedy obľúbenej prevádzke. Aké má spotrebiteľ pri výbere možnosti?

Automatický kávovar s mlynčekom na kávu

Automatické kávovary dnes predstavujú vrchol ponuky v segmente kávovarov. Hoci mnohí odborníci preferujú kvalitné pákové kávovary, do domácich podmienok sú práve „automaty“ to najlepšie, čo je na trhu k dispozícii. Väčšinu práce urobia za vás a celý proces je automatizovaný. Navoliť si môžete druh nápoja, silu kávy, intenzitu a kávu si zomlieť na požadovanú hrubosť. Vo výbave môže byť pri drahších modeloch dokonca aj mliečny systém, ktorý mlieko napení a pripraví vám kávovo-mliečne nápoje bez vašej asistencie.

 

foto1-automaticke-kavovary-instoreslovakia.sk

Čo je teda najväčšou výhodou týchto zariadení? Ich multifunkčnosť a komplexnosť. Automatické kávovary s mlynčekom na kávu nielen nápoj pripravia, ale podľa potreby kávové zrná aj namelú na požadovanú hrubosť. Ide o modely patriace do vyššej triedy. Jemnosť namletej kávy veľmi výrazným spôsobom ovplyvňuje chuť, intenzitu i arómu kávy. Pri výbere je preto dôležité dbať na to, aby mal kávovar kvalitný mlecí mechanizmus.

Automatické kávovary disponujú spravidla mlynčekmi, ktoré umožňujú zomlieť kávu na požadovaný stupeň hrubosti – jemnosti. Zvyčajne je rozsah mletia určený stupňami mletia v rozmedzí 2 až 13, prípadne môže byť rozsah menší i väčší v závislosti od modelu. O mletie sa stará mlynček, ktorý je v najlepšom prípade vybavený keramickými mlecími kameňmi (čepieľkami). Oproti oceľovým nožom majú keramické výhodu v tom, že pri mletí sa nezahrievajú a kávové zrná tak efektívnejšie uvoľňujú éterické oleje a šťavy. Keramické mlecie kamene sú zasa krehkejšie a kávovary nimi vybavené drahšie.

Poloautomatický kávovar dokáže usporiť

Ekonomickejšiu voľbu predstavujú poloautomatické kávovary, ktoré sú medzi spotrebiteľmi takisto veľmi obľúbené. Počítať však musíte s tým, že si vyžadujú vyššiu mieru asistencie. Nedisponujú mlynčekom na kávu. Používať tak môžete len namletú kávu z obchodu alebo zo samostatného mlynčeka. Na druhej strane, ide o cenovo menej nákladnú investíciu. Pripraviť dokážu rovnako kvalitnú kávu, no okrem mlynčeka nerátajte ani s mliečnym systémom. Samozrejmosťou však býva parná tryska, ktorou si môžete mlieko dokonale napeniť a s menšou námahou pripraviť capuccino či latte. Nevýhodou je len fakt, že všetko nepôjde stlačením pár tlačidiel.

 

foto2-automaticke-kavovary-instoreslovakia.sk

Samostatný mlynček na kávu ako alternatíva?

Príprava kávy je do istej miery veda a ak poloautomatický či automatický kávovar nie sú vo vašom rozpočte, potom investujte do kvalitného mlynčeka na kávu a do kvalitných kávových zŕn, ktoré si sami zomeliete. Spotrebitelia si obstarávajú mlynček na kávu aj v prípade, že chcú doplniť vybavenie poloautomatického kávovaru.

Na výber máte z lacných ručných mlynčekov na kávu, ktorých používanie si vyžaduje určitý cvik. Mletie kávy však máte pod kontrolou a kávové zrná neprepálite. Výhodou je aj dlhá životnosť a nenáročná údržba.

Elektrické mlynčeky na kávu sú napájané z elektrickej siete a disponujú elektromotorom, ktorý poháňa mlecie kamene. Tie sú v lepšom prípade keramické, no často sa vyskytujú i oceľové. Oproti ručným sú drahšie, no mletie je jednoduchšie. Proces prebieha automaticky, no je potrebné vedieť zvoliť správny stupeň mletia, aby nedošlo k prepáleniu kávy. Rozlišovať treba aj medzi kónickými mlecími kameňmi, ktoré sú efektívnejšie, a medzi plochými mlecími kameňmi, ktoré sú lacnejšie, no ich kvalita mletia je nižšia. V ponuke sú aj automatické elektrické mlynčeky kávy s dávkovačom. Odradiť môže ich vyššia cena.

 

foto3-automaticke-kavovary-instoreslovakia.sk

Pre mletí kávy platia nasledujúce zásady:

• Ak je káva v šálke príliš svetlá, znamená to, že je podextrahovaná a je vhodnejšie, ak ju pomeliete na jemnejšie, prípadne jej na prípravu použijete viac, aby bola dosiahnutá optimálna intenzita.

• Ak je káva v šálke príliš tmavá, naopak je vhodnejšie nastaviť pri mletí vyšší stupeň hrubosti a používať na prípravu menšie množstvo.

Dobre zomletú kávu možno identifikovať aj podľa peny. Pena by mala mať hnedkastú, resp. karamelovú farbu.

• Kávové zrná by nemali byť vyslovene lesklé – olejnaté. Vyhnite sa mletiu zŕn, ktoré majú fľaky alebo sú príliš nafúknuté. Už pár chybných zrniek kávy pri mletí dokáže znehodnotiť chuť celého nápoja.

• Používajte na mletie kvalitné a čerstvé kávové zrná z overených pražiarní. Častokrát v obchode natrafíte na zrnkovú kávu, ktorá je dovážaná a jej čerstvosť nie je ideálna. Oplatí sa siahnuť po pražených zrnách z lokálnych pražiarní kávy.

Zdroj a foto: Test magazín