Remeselná pražiareň Zlaté zrnko otvorila predajňu v bratislavskom Auparku

Rodinná pražiareň kávy, Zlaté zrnko, otvorila svoju novú predajňu v obľúbenom obchodnom centre v Bratislave, v Auparku. V poradí ide už o tretiu predajňu v obchodných centrách. Táto je však výnimočná nielen rozlohou, ale aj dizajnom či mini kaviarňou.

 

Len prednedávnom oslávil team Zlatého zrnka z Ivanky pri Dunaji zisk najväčšieho počtu hviezd v rámci Great Taste v histórii slovenských výrobcov káv. So 7 ocenenými kávami v rámci tohto roku (v minulom roku získali ocenenie 3 kávy), sa tak stali najoceňovanejšou pražiarňou na Slovensku. Majiteľ Václav Faltus, ktorý sa praženiu kávy venuje len necelé štyri roky, prirovnáva svoj príbeh s „Milionárom z chatrče“. “Je to pre nás veľký úspech, ktorý si úprimne ceníme a snažíme sa z neho „nezblázniť“, ale si skôr robiť svoju prácu naďalej dobre. Pretože nestačí kávu len správne vybrať, treba ju správne napražiť tak, ako je najvhodnejšie pre jej zloženie, vyzdvihnúť jej charakteristiky, nezakrývať chuťové profily a samozrejme nemožno zanedbať balenie. Kávu treba zabaliť tak, aby bola pre spotrebiteľa hneď po jej otvorení, príjemná,“ dodáva Václav Faltus. „Aj vďaka tomuto sme dostali porotcov a gurmánov v rámci Great Taste a získavame tak postupne klientelu i na českom, nemeckom, talianskom či anglickom trhu.“

Napriek tomu, že sa značka etablovala v rámci bratislavského predmestia, Ivanky pri Dunaji, kde má aj pražiareň a degustačnú predajňu, Václav Faltus cítil, že je dôležité byť ľuďom viac na očiach, na miestach, kde je ich kumulácia rapídne väčšia. „Na vhodný priestor v Auparku sme čakali dva roky, a tak sme šťastní, že nám to vyšlo. Po Centráli ide o našu druhú bratislavskú prevádzku, táto sa však stane našou vlajkovou ľoďou. Okrem týchto dvoch OC, nás nájdete aj Košickom Cassovare.“

Nová predajňa v Auparku sa od polovice decembra 2019 stala výkladnou skriňou firmy a milovníci tohto moku v nej nájdu aj miesto na posedenie pri kávičke. Na ploche 40 m2 sa skúsený architekt Zoran Samoľ, vyhral so zadaním klienta, aby predajňa vyzerala nielen štýlovo, ale i príjemne. „Podklad stien je tmavší, aby svetlé poličky a pult s nasvietením vynikli. Mobiliár po pravej strane je typizovaný na vystavené produkty , kruhová policová zostava zas predstavuje hlavnú vitrínu pre malé balenia kávy na podklade zlatej farby. Vedľa nej je zostava v tvare tabuľkovej čokolády pre rôzne druhy čokolády. V strede priestoru je navrhnutý dominantný prvok – zlatý pult, v ktorom sú jednotlivé boxy pre uloženie veľkých balení kávy, ako odkaz na trhové mobilné kiosky. Ľavá strana predajne je abstrakcia tabuliek čokolády do formy sedenia: pevného pultu pre pristavenie sa na šálku kávy alebo posadenie sa na lavicu. K lavici sú vyrobené na mieru kruhové stolíky z topoľovej svetlej preglejky s hrubou stolovou doskou, ktorá odkazuje na jeden z produktov- čokoládových keksov,“ upresňuje architekt.

Použité materiály a celková farebná škála použitých materiálov majú navodiť ambientnú atmosféru s vôňou kávy a čokolády.

A čo si budú môcť návštevníci predajne vychutnať? „ Pre našich klientov pripravujeme kávové nápoje na špičkovom kávovare Black Eagle a horúcu čokoládu. Každý deň si môžu zákazníci vybrať kávovú zmes, alebo kávu s pôvodom, obe pravidelne obmieňame. Kávovary Victoria Arduino sme si obľúbili vďaka ich technológii, ktorá zabezpečuje maximálnu stabilitu teploty vody počas celej extrakcie kávy. Zároveň u nás môžu brigádovať baristi, ktorí sa pripravujú na národné alebo nadnárodné majstrovstvá baristov,“ približuje Václav Faltus.

Otvorenie predajne v obchodnom centre Aupark pražiareň otvorila koncom novembra 2019 a celkové náklady s vybavením sa zmestili do 50 tis. Eur. „Nakoľko je to naša prvá frančízová predajňa, financovali sme ju spoločne s obchodným partnerom. Obchodný partner je náš priateľ a jeho manželka, ktorých naša káva oslovila a chceli prevádzkovať vlastnú predajňu s kaviarničkou. Páči sa nám takéto rodinné zázemie a budeme na to radi prihliadať aj pri tvorbe ďalších konceptov,“ dodáva Václav Faltus.

Zdroj: Zlaté zrnko, Foto: Ondrej Bobek