Barzzuz predstavuje Les Kafé

Životné prostredie je narušené pôsobením ľudí a každým dňom vidíme, ako sa prejavuje klimatická zmena. K tej výrazne prispieva i odlesňovanie. Spoločnosť Barzzuz preto z každého predaného balíčka novej línie certifikovaných káv Les Kafé uloží jedno euro očistené od daní do fondu na nákup lesa. Nový rad káv je navyše pre konzumentov zárukou, že neboli pestované na holoruboch a pôda nebola zaťažená chémiou.

 

Všeobecne medializované sú a zrejme aj dlho budú klčovanie dažďového pralesa v južnej Amerike a Ázii. V ostatnom období však svet zasiahli aj správy o ťažbe dreva a požiaroch sibírskej tajgy a ničivom požiari v Austrálii. Za posledné roky je však doslova drancované aj Slovensko. Odlesnené sú obrovské plochy, dokonca aj v národných parkoch a chránených územiach. Kompetentní sa donekonečna sťažujú na kalamity a hmyz, nevypovedateľné zmluvy s developermi. Štát nie je schopný účinne zabrániť devastácii ani takých unikátnych lokalít, akou je Vrbické pleso v Demänovskej doline. Lesy neustále ubúdajú. „V spoločnosti Barzzuz nám nie je jedno kde žijeme a kde vyrastajú a budú vyrastať naše deti a vnúčatá. Rozhodli sme sa, že prispejeme svojou troškou k záchrane lesa a prinášame na trh novú líniu kávy Barzzuz – Les Kafé,“ uvádza Marek Hudaček, konateľ Barzzuz s.r.o. a dopĺňa: „K ochrane životného  prostredia na globálnej úrovni prispejeme tak, že kávy Les Kafé budú certifi kované BIO, Organic, teda pri ich produkcii nebude pôda a okolie zaťažované chemickými látkami, alebo budú certifi kované organizáciou Rainforest Alliance. Tieto kávy nie sú pestované na holoruboch, ale v tieni vyšších rastlín (tzv. „Shadow growing“) a vyššie etáže lesa ostávajú nenarušené za zachovania pôvodnej biodiverzity. Základné pravidla Rainforest Alliance sa nazývajú „Štandardy udržateľného poľnohospodárstva“ a na kávu sa vzťahujú ešte dodatočné normy. Na lokálnej úrovni chceme pomôcť nákupom lesa, a jeho následnou ochranou. Z každého predaného balíčka línie Les Kafé uložíme jedno euro očistené od daní do fondu na nákup lesa.“

  • Za jedno euro je možné kúpiť už 2 až 3 m2 lesa. Starý les dokáže v prvej hodine dažďa zachytiť až 40 litrov vody. Kúpou jedného balíčka Les Kafé môžete v ekosystéme udržať viac ako 100 litrov vody.
  • Jeden m2 lesa vyprodukuje 0,09 kg kyslíka denne. Spotreba dospelého človeka je 0,9 kg kyslíka denne. Už 10 m2 lesa dokáže pokryť dennú spotrebu kyslíka človekom. Tento les bude už navždy bez hospodárskej ťažby a bude v ňom vyhlásená prírodná rezervácia.

V SÚČASNOSTI LÍNIA LES KAFÉ OBSAHUJE TRI PRODUKTY:

01_brazilia

Brazília – Les Kafé, Fazenda Da Lagoa, pulped natural, 250 g

Jemná brazílska  káva spracovaná polosuchým procesom. Základný chuťový profil je orieškovo sladký s tónmi kokosového orecha. Ďalej môžeme v chuti identifikovať kvetinové a ovocné tóny, mierne korenisté. Káva pochádza z regiónu Santo Antônio do Amparo, Minas Gerais. Pestuje sa v nadmorskej výške 950 až 1155 m n.m. Pôvod farmy Fazenda da Lagoa sa datuje do roku 1764 a jej jednou z najstarších v regióne. Káva má certifi káciu Rainforest Alliance.

02-El_salvador

El Salvador – Les Kafé, Finca Andalúcia, organic, RFA, 250 g, čerstvo pražená káva

Typický predstaviteľ salvadorskej kávy. Je jemná, vyvážená so stredným telom. Prevláda čokoládová chuť s tónmi figy a limetky. Káva je spracovaná mokrým procesom. Farma je situovaná v oblasti Ataco, regiónu Ahuachapán v nadmorskej výške 1400 m n.m. Kávovníky sú pestované na tmavých vulkanických pôdach, čo dáva káve výnimočný teroir. Pestujú sa prevažne tradičné variety Bourbon a Pacamara. Na farme sa uplatňuje pestovanie v tieni vyšších rastlín, takzvané „Shadow growing“, čo zachováva pôvodnú diverzitu a vo vyšších etážach je zachovaný pôvodný ekosystém. Káva má certifikácie Rainforest Aliance a Organic (BIO). Kávu zo Salvadora ponúka Barzzuz v stupňoch praženia full city ++ (espresso) a full city (mierne svetlejšie praženie oproti full city ++)

03_indonezia

Indonézia – Les Kafé, BALI BLUE MOON, Gr. 1, 250 g, čerstvo pražená káva

Skvelá káva s plným sirupovitým telom, chuťou horkej čokolády a jemne korenistou dochuťou. V chuti sa objavujú tóny vanilky a anízu. Oproti iným Indonézskym kávam je typická zemitá chuť výrazne potlačená. Káva je spracovaná polosuchým procesom, keď je najprv sušená na vlhkosť 40 % a následne je spracovaná mokrým procesom. To jej dáva plné, krémovité telo. Pochádza z regiónu vysočiny Kintamani. Pestujú sa tradičné variety Bourbon a Typica v nadmorskej výške 1300 až 1700 m n.m. Káva má certifi kácie Rainforest Aliance a Organic (BIO).

 

„Veríme, že spolu s Vami, s uvedomelými konzumentmi, sa nám podarí zachovať aspoň kúsok krásneho lesa.“

Zdroj a foto: Barzzuz