Legendárny horkobylinný nápoj je tradične vyrábaný podľa prísne utajovanej receptúry už viac ako 90 rokov. Rodí sa vďaka jedinečnému zloženiu a unikátnemu výrobnému postupu. Podľa jeho pôvodnej receptúry, stále rovnako poctivo, sa Fernet Stock vyrába v pálenici v Prádle u Nepomuku dodnes.
Základom originálnej chuti Fernet Stock je špeciálne vybraná zmes 14 bylín. Každý rok sa na výrobu Fernet Stock spotrebuje niekoľko sto ton sušených bylín. Získať celý základ zmesi je veľmi náročné. Iba dve byliny rastú u nás, zvyšok sa dováža. Nakúpiť všetky byliny vyžaduje doslova cestu okolo celého sveta. Aj z tohto dôvodu nie je možné napodobniť tajomstvo originálnej chuti. Navyše originál receptúry je uložený v sejfe a jeho tajomstvo poznajú len dvaja ľudia na svete. Spomínané byliny sú detailne analyzované v laboratóriu. Hodnotí sa napríklad vôňa, farba, chuť, obsah silíc, éterických olejov a prah horkosti.
Skutočným mágom výroby je majster destilér. Stráži a starostlivo sleduje každý okamih výroby Fernet Stock. Receptúru nosí vo svojej hlave a neprezradiť jej tajomstvo je jeho cťou. Navyše recept zakaždým ovplyvní matka príroda. Byliny dozrievajú každý rok inak a vzájomné pomery sa musia prispôsobiť. Majster destilér jednotlivé rastlinky chuťovo aj vizuálne hodnotí, potom určuje ich kvalitu a prispôsobuje pomer v receptúre. Potom kontroluje pomer a ochutnáva, lebo každej várke bylín príroda dáva inú silu.
Základný macerát vzniká lúhovaním bylín v liehu po dobu 8 týždňov. Ide sa o vysoko kvalitný, veľmi jemný, trikrát destilovaný lieh. Následne sa byliny odfiltrujú a čistý macerát ďalšie dva mesiace zreje v tankoch.
Do macerátu sa ďalej pridáva voda s unikátnymi minerálnymi vlastnosťami zo špeciálneho tuzemského, 50 metrov hlbokého, vrtu a ďalšie zložky ako je cukor a karamelový kulér.
Fernet Stock následne zreje niekoľko ďalších mesiacov v sudoch. Trvá až rok, kým sa Fernet Stock dostane k zákazníkom.
Horec
Kľúčová bylina, ktorej sušený koreň je jedným z nositeľov výnimočne horkej chuti Fernet Stock. Aby korene obsahovali potrebné látky, musí byť z rastliny starej 7 až 10 rokov. Horec dokáže skvele vyladiť to, ako sa cítite na duši i na tele. Lieči celé telo a podporuje centrálnu nervovú sústavu a krvotvorbu. Horec je esencia na posilnenie vôle a schopnosti zdolávať životné výzvy a prekážky, nevzdávať sa bez boja.
Rumanček rímsky
Obsahuje viac ako 100 najrôznejších účinných látok. Je dobrý po ťažkých, tučných jedlách alebo pri zvýšenej nervozite. Bylina s vynikajúcimi dezinfekčnými a protizápalovými účinkami. Dodáva Fernet Stock korenistú vôňu a arómu. Jedna z mála bylín, ktoré sa pre Fernet Stock pestujú aj v Českej republike.
Zemežlč
Patrí medzi najstaršie liečivé rastliny používané už od staroveku. Funguje doslova ako životabudič a je dobrá na uvoľnenie a posilnenie osobnej vôle, pomáha ľuďom na získanie väčšieho rešpektu tým, že posilňuje schopnosť povedať „NIE“. Nie nadarmo sa o nej hovorí, že dáva človeku silu plniť si svoje sny. Patrí medzi harmonizujúce byliny, ktoré nás upokoja a pozitívne vyrovnávajú psychický stav.
Benedikt lekársky
Benedictus znamená latinsky požehnaný. Staré recepty pre celkové povzbudenie organizmu odporúčajú Benediktové víno. Prospieva našej pečeni, je protizápalový, celkovo zlepšuje a zrýchľuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Je výborný pri rekonvalescencii po operáciách tráviaceho traktu alebo pri reumatizme.
Kôra chinínovníka
Dodáva Fernet Stock špecifickú horkú chuť. Ochladzuje organizmus a pomáha od bolesti. Babičky ju radi používali ako liek proti malárii alebo k útlmu horúčky v čase, keď ešte neexistovali antibiotiká. Kôra chinínovníka obsahuje látky, ktoré dokážu regulovať búšenie srdca – užívajú sa pri srdcových arytmiách a pre posilnenie srdcového svalu.
Pomarančová kôra
Extrémna horkosť predchádzajúcich bylín svojou sladkastou chuťou krotí pomarančová kôra, ktorá vytvára výbornú horkosladkú kombináciu. Podľa západnej medicíny pomarančová kôra v ľudskom tele pomáha vytvárať zásadité prostredie, dôležité pre správne fungovanie organizmu.
(pti)