Za vianočný nákup potravín si tento rok niekoľko eur priplatíme

Naša krajina počas tohto roka čelí „na európske pomery“ vysokej inflácii, ktorá je ťahaná hlavne cenami potravín. Tie sa za prvých 10 mesiacov tohto roka medziročne zvýšili o 3,8 %. Najvyšší rast dosiahli ceny potravín v letných mesiacoch (až 5,2 %), a odvtedy sa pohybujú v okolí 5 %-nej úrovne. A očakávame, že podobným tempom budú zdražovať potraviny aj v nasledujúcich mesiacoch.

 

Blížia sa Vianočné sviatky, ktoré sú tradične obdobím pečenia koláčov a stretnutí s rodinou a priateľmi pri plnom stole vianočných dobrôt. Výdavky na potraviny nám preto pred týmito sviatkami ukrajujú väčšiu časť z rodinného rozpočtu ako zvyčajne. Preto sme sa v aktuálnej analýze opäť zamerali na to, ako sa vyvíjajú ceny potravín, predovšetkým tých „vianočných“. Údaje pochádzajú zo Štatistického úradu SR [ŠÚ SR].

Rovnaký vianočný nákup potravín nás tento rok vyjde drahšie – napr. aj o 4 EUR resp. o 6,2 %

Ceny potravín sú aktuálne medziročne vyššie o takmer 5 %. Znamená to, že aj vianočný nákup sa nám tento rok predraží minimálne o 5 %. Mnohé typické „vianočné potraviny“, ktoré nesmú chýbať na našom štedrovečernom stole, však zdraželi ešte výraznejšie (napríklad ryby, mäso, kvasená kapusta či mandarínky). Vyskladali sme teoretický vianočný nákup, pozostávajúci hlavne z potravín, ktoré zvykneme pred Vianocami nakupovať – a zistili sme, že za rovnaký nákup môžeme zaplatiť až o vyše 4 EUR viac ako pred minuloročnými sviatkami. V percentuálnom vyjadrení sa nám tento vianočný nákup predraží až o 6,2 %.

O koľko drahšie nás vyjde kapustnica, ryby či zemiakový šalát?

Na základe údajov ŠÚ SR o spotrebiteľských cenách za október 2019 sme zostavili cenovú hitparádu základných potravín a taktiež potravín, ktoré zvykneme nakupovať na vianočný stôl. Nákupy potravín pred Vianocami nás tento rok vyjdú drahšie ako vlani. Tempo rastu cien potravín totiž počas celého tohto roka zrýchľuje.

V rámci vybraných potravín sú celkom hodne zastúpené tie, ktoré zaznamenali v októbri až dvojciferné tempo rastu. Na čele nášho cenového rebríčka sú potraviny, ktoré môžeme zaradiť do kategórie „vianočných potravín“. Najvýraznejší medziročný rast dosiahol mak, ktorého cena je až o 43 % vyššia ako vlani. Okrem makových koláčov sa nám tieto sviatky výrazne predraží aj zemiakový šalát, keďže cena zemiakov medziročne vzrástla o 37 %.  O 35 % drahšia je bravčová krkovička a za mandarínky zaplatíme tento rok zhruba o tretinu viac ako vlani. O viac ako pätinu nás tento rok vychádza drahšie aj bravčové pliecko, cibuľa a zeler.

Medzi potravinami s dvojciferným cenovým rastom sa okrem vyššie spomínaných umiestnili ešte viaceré druhy bravčového mäsa a údenín, ryby, ale aj zelenina či ovocie. Približne o desatinu drahšia ako vlani je dusená šunka a slanina, o 15 % viac zaplatíme pri kúpe párkov a za bravčové mäso si priplatíme v rozmedzí 9 % až 35 %. No a rybacie filé či filety nás vychádza o cca 9 % viac ako pred minuloročnými sviatkami a mrazené ryby približne o 5 %.

Vianočná kapustnica nás tieto sviatky vyjde drahšie ako pred rokom. Zvýšili sa totiž nielen ceny bravčového mäsa, ale aj kvasenej kapusty, ktorá je medziročne drahšia zhruba o 15 %. Ani pri pečení vianočných koláčov neušetríme. Ako sme už spomínali, mak medziročne zdražel až o 43 %, pšeničná múka je drahšia o 13 %, cukor o cca 7 %, margarín o 6 %, med a olej o zhruba 5 %. Na druhej strane ale slepačie vajcia nás vyjdú rovnako ako vlani a hlbšie do peňaženky nemusíme siahnuť ani pri kúpe mlieka a viacerých mliečnych výrobkov. Trvanlivé plnotučné mlieko je lacnejšie približne o -1,5 %, tvaroh o cca -2 % a maslo až o takmer -7 %.

Nájdu sa teda aj potraviny, ktorých ceny sú pred tohtoročnými sviatkami nižšie ako vlani. Najvýraznejšie medziročne zlacneli paradajky, ktorých cena je nižšia o viac než pätinu. O zhruba -12 % išli nadol aj ceny papriky a trojicu potravín s najvýraznejším cenovým poklesom uzatváralo maslo, ktorého cena klesla o spomínaných takmer -7 %.

Prečo sú potraviny tento rok drahšie?

Pod rast ich cien sa podpisuje hlavne vývoj cien agrokomodít na svetových trhoch, príplatky za prácu v noci a cez víkendy a taktiež silnejšia kúpyschopnosť obyvateľstva. Priaznivá situácia na trhu práce a rastúce mzdy vedú k tomu, že našinci si zo svojich zárobkov môžu dovoliť viac kúpiť. Silnejší dopyt následne ťahá nahor aj ceny potravín.

Zákonné príplatky za prácu v noci a cez víkendy sa od mája tohto roka prejavili v plnej miere, čo zvyšuje náklady výrobcom, kde sa takáto práce vyžaduje, napr. v pekárňach, ale aj v supermarketoch. Títo producenti tak boli nútení zvýšené náklady preniesť do svojich výrobkov, a v konečnom dôsledku na spotrebiteľov. Tento fakt sa bude odzrkadľovať na cenách potravín minimálne do konca roka. Za rastúcimi cenami bravčového mäsa [až 35% pri niektorých druhoch] a výrobkov z neho, je nižšia ponuka na svetovom trhu. Tú spôsobil mor ošípaných v Číne, čím sa zvýšil dopyt po bravčovom mäse z Európy. Podstatne vyššie ceny zaznamenali aj zemiaky. Naša produkcia nestačí naším potrebám, a preto musíme dovážať. Sucho z minulého roka znížilo ponuku, v dôsledku čoho išla ich cena nahor. Celkovo je ale veľmi náročné odhadovať vývoj cien potravín a agrokomodít, keďže to závisí hlavne od úrody, a tú ovplyvňujú také ťažko predvídateľné faktory akými sú počasie, extrémne suchá, či výskyt rôznych druhov škodcov.

 

Zdroj: Poštová banka, Ilustračné foto: Pixabay.com