Španielsko sa bude musieť zbaviť až 400 000 ton citrónov

Farmári za zdroj vzniknutej situácie vinia import zo zahraničia. Niektorí poľnohospodári ale považujú za hlavnú príčinu nadmernú úrodu citrusov, ktorý sa pestuje na stále väčšej ploche. Straty budú podľa odhadov dosahovať až 120 miliónov eur. Riešením by mohli byť rôzne ekologické opatrenia, cituje iRozhlas.cz denník El País.

 

Španielski farmári považujú za vinníkov rôzne faktory. Medzi nimi citróny, ktoré sa dovážajú do Európskej únie z Turecka, Egypta, Argentíny a Južnej Afriky, investičné fondy meniace trh, supermarkety, ktoré chcú len esteticky dokonalé ovocie, nárast škodcov a nepriaznivé klimatické podmienky.

José Antonio García, riaditeľ Ailimpo, ale nepochybuje o tom, v čom spočíva problém. „Produkcia sa vymkla kontrole,“ hovorí. „Nakoniec je to jednoduchá matematika. Akje trh schopný absorbovať 1,1 milióna ton citrónov a odhadovaná produkcia pre tohtoročnú sezónu je 1,5 milióna, zostane na poliach 400 000 ton,“ dodáva. Ailimpo je Medziodborové združenie citrónov a grapefruitov, ktoré reprezentuje spracovateľský priemysel citrónov v Španielsku. Pre Ailimpo je teraz najdôležitejšie riešiť straty. Organizácia je presvedčená, že kľúčom k zabezpečeniu dlhodobej ekonomickej ziskovosti sú rôzne ekologické opatrenia.

Celý článok tu: irozhlas.cz

Pôvodný článok: elpais.com