Marketéri by mali venovať viac pozornosti 60 % rozhodovacieho procesu, ktorý prebieha priamo pred regálom. Obalový dizajn, jeden z najmenej oslavovaných aspektov marketingu, je hlavným faktorom ovplyvňujúcim najúspešnejšie nové produkty uvedené na trh za posledné 2 roky. Najnovšie vydanie štúdie „Prelomové inovácie” spoločnosti Nielsen analyzovalo 9 900 noviniek zavedených na európske trhy. Spomedzi mnohých úspešných iniciatív Nielsen vybral 11 naozaj prelomových inovácií. Týchto jedenásť produktov generovalo predaje vo výške najmenej 7,5 mil EUR počas prvého roka po uvedení na trh a udržalo si minimálne 90 % z tejto čiastky v druhom roku.
Obalový dizajn sa ukázal ako kľúčový aspekt vzhľadom na veľkú časť rozhodovacieho procesu, ktorý prebieha v predajniach priamo pred regálmi. „Dizajn obalu je „čiernym koňom“ vo svete marketingu. Dostáva málo pozornosti v porovnaní s inými marketingovými nástrojmi a jeho vplyv je výrazne podhodnotený“, hovorí Ben Schubert z Nielsen Innovation Practice Europe a spoluautor reportu. „Základy marketingu, ktoré zdôrazňujú, aké dôležité je vynikať na predajnej ploche, sú zatienené pod vplyvom zvyšovania sústredenosti marketérov na propagáciu v médiami presýtenom svete. Takmer 60 % rozhodnutí o kúpe produktu sa deje práve na predajnej ploche. Dokonca 56 % európskych spotrebiteľov tvrdí, že zisťovanie informácií o produktoch v predajni je jedným z ich najčastejších zdrojov oboznamovania sa s novinkami, v porovnaní so 45 % spotrebiteľov, ktorí uviedli ako hlavný zdroj televízne reklamy.“
Schubert vyzdvihuje príklady víťazov Whiskas vo Veľkej Británii a Air Wick, ale začína s najvýraznejšou ukážkou dôležitosti obalového dizajnu pre úspešné uvedenie nového produktu – pivo Zhivoe od Gold Mine Beer, prvé prémiové nepasterizované pivo v Rusku. Keďže nepasterizované pivo má obmedzenú trvanlivosť, ale o to čerstvejšiu chuť, jeho fľaša dostala tvar pripomínajúci čerstvo naliaty pohár piva. „Toto vytvorilo takmer fyzické spojenie v mysliach spotrebiteľov s osviežujúcou chuťou čapovaného piva priamo v bare“, hovorí Schubert. „Balenie bolo také odlišné od tradičných pivových fliaš, že budilo pozornosť v regáloch a maloobchodníci začali sami žiadať jeho zalistovanie“.
Whiskas sa rozhodol pre nový smer v dizajne jedla pre mačky. „Náš nový obal je navrhnutý tak, aby pomohol majiteľom mačiek kúpiť to správne jedlo podľa veku ich mačky,“ vysvetľuje Gina Head, senior brand manažérka v Mars Petcare. Na obale je zreteľnejšie označená cieľová veková skupina, živšie farby, väčšie písmo, jasnejší záber na jedlo a väčší obrázok mačky. „Môže to vyznieť jednoducho, ale v okamihu sekúnd, kedy sa zákazníci rozhodujú o kúpe jedla pre mačky, sú tieto veci naozaj rozhodujúce a dávajú zákazníkom istotu, že ich mačka dostáva tú správnu výživu.“
Testovanie osviežovača vzduchu Air Wick Pure preukázalo, že spotrebiteľom sa páčila tá výhoda, ktorá bola úplne prehliadaná, lebo bola len vedľajším produktom pri vývoji produktu – na rozdiel od tradičných aerosolových osviežovačov vzduchu nezamokril povrchy nábytku alebo oblečenia. Preto bola pre Airwick vybraná fľaša s čistým dizajnom, aby zdôraznila práve tento kľúčový atribút, že aerosól je okamžite rozptýlený vo vzduchu bez usadzovania spreju. Predajcovia ihneď videli hodnotu elegantnej jednoduchosti konceptu, ktorá umožnila produktu Pure nastaviť cenu o 20 % vyššie ako konkurencia.
Schubert uvádza aj víťaza nealkoholických nápojov v „prelomových inováciách“ roku 2015 ako príklad toho, ako by mali marketéri venovať väčšiu dôležitosť obalovému dizajnu. „Bolo posudzovaných viac ako 30 rôznych dizajnov fliaš, zatiaľ čo typická dizajnová agentúra predstavuje iba tri či štyri pre jednu značku a na ďalší rozvoj sa vyberie iba jedna. Na základe analýzy viac ako 90 obalových redizajnov je zjavné, že značky, ktoré spotrebiteľsky testujú najmenej päť dizajnov, sú schopné identifikovať taký obal, ktorý obstojí oveľa lepšie v preferenciách spotrebiteľov ako aj na predajných regáloch, ako tie značky, ktoré skúmajú menej dizajnových možností.“
Zdroj a foto: Nielsen