Sendvič, barančeky a mazance. Výroba v pekárňach počas veľkonočných sviatkov výrazne rastie

Veľkonočné sviatky klopú na dvere a s nimi po Vianociach prichádza aj jedno z najkrajších a najťažších období roka pre slovenských pekárov. Objednávky výrazne narastajú, pekárenské stroje bežia takmer nonstop, obchody a pulty reťazcov je totiž nutné zásobovať prakticky neustále. Počas Veľkej noci najviac stúpa dopyt po klasickom sendviči a jemnom pečive.

 

Už o pár dní tu máme veľkonočné sviatky, s ktorými sa tradične spája väčší nápor práce u slovenských pekárov. Viac práce začínajú pekári pociťovať necelý týždeň pred samotným Veľkonočným pondelkom. „Objednávky v týchto dňoch stúpajú priemerne o 30 – 40 percent. A čím sme bližšie k Veľkonočnému pondelku, narastajú aj o 100 percent,“ opisuje situáciu Vladislav Baričák, člen Rady pekárov SR a predseda Únie priemyselných pekárov SR. Podľa jeho slov je najväčší záujem nielen o klasické rožky a chlieb, no zároveň aj o jemné pečivo či klasický sendvič, známy ako veka. „Doba priniesla to, že ľudia čoraz menej pečú doma a radšej si kúpia už hotové koláče. Avšak to, čo doba nezmenila, sú tradície – každý rok počas Veľkej noci rekordne rastie záujem o sendvič, z ktorého sa pre ‚šibačov‘ pripravujú tradičné chlebíčky, no zároveň o jemné veľkonočné pečivo, tradičné barančeky a sladké mazance,“ približuje Vladislav Baričák. Každý deň pritom zo skladov vychádzajú autá s tonami čerstvého i trvanlivého veľkonočného pečiva.

Pekári sú v práci aj počas samotných sviatkov, keďže v mnohých prípadoch funguje výroba nepretržite. Doma sú pekári poobede pred Veľkým piatkom a v nedeľu pred Veľkonočným pondelkom. „Obchody sú cez sviatky zatvorené, no naši pekári idú počas nich napoludnie do práce. Nasledujúci deň sa totiž obchody otvárajú a ľudia si budú chcieť kúpiť čerstvé pečivo, ktoré pre nich napečieme,“ dodáva Vladislav Baričák, člen Rady pekárov SR a predseda Únie priemyselných pekárov SR.

Zdroj: Únia priemyselných pekárov SR, Ilustračné foto: Pixabay.com