Slováci rokmi prestávajú doma piecť. Pekári trávia Vianoce v práci, pretože dopyt rekordne narastá

Present, Product 22.12 2017

Objednávky na pekárenské výrobky narastajú počas vianočných sviatkov o desiatky až stovky percent. Najväčší dopyt je po klasickom sendviči, vianočke a vianočnom pečive. Kým väčšina žien i mužov pripravuje doma sviatočný stôl, pekári sú zväčša ešte v práci a pečú. Práve vianočné sviatky sú pre pekárov každým rokom náročným obdobím. Zvýšený dopyt pekári pociťujú už začiatkom decembra, kedy sa pulty predajní a reťazcov začínajú pomaly zapĺňať vianočným tovarom.  

 

„Doba, kedy sa doma všetko na Vianoce pieklo, rokmi výrazne ustúpila. Rýchle pracovné tempo spôsobilo, že ľudia si väčšinu koláčov a pečiva kúpia v obchodoch. Najväčší nápor objednávok prichádza týždeň pred Vianocami, a čím sme bližšie k Štedrému večeru či Silvestru, dopyt silnie. Dva až tri dni pred Vianocami sa objednávky zvyšujú v priemere o 100 percent oproti bežnému obdobiu,“ opisuje Vladislav Baričák, člen Rady pekárov SR a zároveň podpredseda Únie priemyselných pekárov SR.

Najväčší dopyt je pritom, okrem klasického rožkov a chleba, najmä po vianočke, vianočnom pečive a klasickom sendviči, známom ako veka. Najmä po sendviči vzrastá počas sviatkov dopyt až o neuveriteľných 600 percent v porovnaní s bežným obdobím v roku. Z pekárenských skladov denne odchádzajú nielen tony čerstvého pečiva, ale zároveň závinov, korpusov na laskonky, čajového pečiva či dobrôt z lineckého cesta.

Počas sviatkov sa v pekárňach pracuje nepretržite, vo dne i v noci. „Na Štedrý večer 24. decembra sú pekári v práci do obeda 12. hodiny, nakoľko do tohto času budú na Vianoce tento rok otvorené aj obchody. Do práce sa pekári späť vrátia už 26. decembra ráno. Na ďalší deň musí byť čerstvé pečivo opäť na pultoch,“ spresnil Vladislav Baričák z Rady pekárov SR, ktorá združuje viac ako 12-tisíc pekárov na Slovensku. Rovnako rýchle pracovné tempo pokračuje až do Silvestra.

Zdroj: Rada pekárov SR, Ilustračné foto: Pixabay.com